16 maja 2016 12:43 | Aktualności
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grójcu informuje , że zgodnie z Art. 66 , Art.62 Ust. 1 pkt . 1 , Art. 63 Ust 1 pkt 12 , Art. . 64 Ust. 1 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j. t. Dz. U. z 2010r. nr 136, poz. 914 ze zm.) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną mają w obowiązku składać wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej .
Właściwy ze względu na miejsce prowadzenia działalności Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydaje zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów według wzoru określonego na podstawie art.67 ust.3 pkt 6.w/w/ Ustawy.
Zgodnie z Art.103 Ust. 1 pkt 4 oraz Ust. 2 pkt. 3 w/ w Ustawy , kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 6 rozporządzenia nr 852/2004 oraz art. 63 w /w Ustawy podlega karze pieniężnej – wysokość kary nie może być mniejsza niż 500 zł.
W związku z powyższym proszę o poinformowanie producentów pierwotnych działających na terenie Państwa gminy o w/w obowiązku.